Rady, ako si vybrať pomalý hrniec v 2025 Prinášame vám test + nákupné rady, ako si vybrať pomalý hrniec za rok 2025
- Ušetríme vám čas, peniaze a starosti pri hľadaní spôsobu výberu pomalého hrnca.
- Inšpiráciu čerpáme z recenzií spotrebiteľov. Na základe recenzií používateľov pomáhame vybrať pomalý sporák na 2025.
- Pomôžeme vám nájsť najlacnejšiu cestu pre vybraný produkt.
Víťaz spotrebiteľského testu roka 2025 v sekcii najlepších pomalých hrnců
Ľudová voľba
CrockPot CSC111X 3,5 l
Pomalý hrniec CrockPot CSC111X 3,5 l:Pomalý hrniec CrockPot CSC111X s objemom 3,5 l je ideálny na prípravu rozmanitých pokrmov s …
Viac informácií tuCena: 88 €Zlatá stredná cesta
CrockPot CSC063X, 7,5 l
Pomalý hrniec CrockPot CSC063X, 7,5 l:Hrniec na pomalé varenie CrockPot CSC063X je ideálnym pomocníkom do každej kuchyne. Vďaka objemu vnútornej …
Viac informácií tuCena: 120 €Víťaz testu
CrockPot TimeSelect 5,6 l
Pomalý hrniec CrockPot TimeSelect 5,6 l:Pomalý hrniec CrockPot TimeSelect 5,6 l je ideálnym pomocníkom pri príprave mnohých typov jedál. Iba …
Viac informácií tuCena: 151 €Pre náročných
MAXXO Sous vide cooker SV06
Pomalý hrniec MAXXO Sous vide cooker SV06:Elektrický hrniec MAXXO Sous vide cooker SV06 vám dokonale uľahčí prípravu pokrmov. Vďaka profesionálnej …
Viac informácií tuCena: 164 €Potrebujete pomalý hrniec?
Pomalý hrniec je praktickým a všestranným doplnkom vašej kuchyne. Jedlá, ako sú polievky alebo dusené pokrmy, sa v nej pripravujú v pare pri relatívne nízkych teplotách a primerane dlhom čase varenia (niekoľko hodín). Výborne sa hodia aj do polievok s hovädzím a kuracím mäsom a do všetkých druhov strukovín, ako je šošovica alebo fazuľa.
Pomalé variče sú ideálne, pretože:
- môžu byť ponechané bez dozoru
- varí všetky druhy mäsa a zachováva šťavu
- menej neporiadku
- nevyžadujú miešanie
- nevytvárajú v kuchyni toľko tepla a môžu sa používať po celý rok.
Pomalé hrnce však nemusia vyhovovať každému, pretože:
- vyžadujú dlhší čas varenia
- sú objemné
- varenie môže byť prerušené výpadkom prúdu
- môže vyžadovať predvarenie (niektoré potraviny môže byť potrebné najprv uvariť na varnej doske, aby sa zvýraznila ich chuť, napríklad pečenie mäsa, varenie cibule a cesnaku alebo vyprážanie kari pasty/prachu).
Najlepšie pomalé hrnce, ktoré si môžete kúpiť na českom trhu v roku 2025
Ako veľký by mal byť môj pomalý hrniec?
- Ak varíte pre dvoch, stačí vám malý 3-4,5-litrový hrniec
- Ak varíte pre skupinu, hľadajte modely s objemom 5-8 litrov.
Vždy môžete uvariť viac a zvyšok zamraziť, ale nenechávajte jedlo v pomalom hrnci príliš dlho chladnúť.
Fritovanie
Opečenie mäsa pred pomalým varením je dôležité pre karamelizáciu, a tým aj výraznejšiu chuť. Na trhu sú modely, ktoré umožňujú opekať mäso a zeleninu buď priamo v hrnci, alebo prenesením odnímateľného vnútorného hrnca na varnú dosku. Tým sa znižuje potreba používať viac náčinia (a umývanie riadu navyše) pri varení potravín, ktoré si vyžadujú vyprážanie.
Dôležité funkcie
Priestor
Zvážte, koľko potravín budete potrebovať na varenie pre seba a svoju rodinu, koľko miesta budete potrebovať na skladovanie a koľko miesta máte na pracovnom stole. Okrúhle pomalé hrnce majú tendenciu zaberať miesto. Obdĺžnikové hrnce spravidla efektívnejšie využívajú priestor pri skladovaní.
Ovládacie prvky
Zamerajte sa na jasné kontrolky a ľahko prístupný a jasne označený ovládací spínač.
Trhliny a praskliny
V hrnci by nemali byť žiadne praskliny alebo štrbiny, v ktorých by sa mohli potraviny prichytiť.
Čistenie
Každá časť by sa mala dať ľahko umyť. Na povrchu hrnca z nehrdzavejúcej ocele môžu zostávať odtlačky prstov a vyžaduje si väčšiu údržbu. V dreze sa ťažko umývajú veľké misy na varenie, ktoré môžu byť príliš veľké aj pre umývačku riadu a museli by ste ich vedieť umyť inak!
Časovač
Časovač je užitočný, pretože odpočítava čas na pomalom hrnci a potom vás upozorní, keď je jedlo hotové. Nezamieňajte si ho s časovačom s odloženým štartom, ktorý môžete nastaviť tak, aby sa hrniec zapol alebo vypol, keď ste preč. Myslíme si, že by ste to nemali používať, pretože ak necháte jedlo na sporáku príliš dlho, kým je teplé, len sa v ňom rozmnožia baktérie. Ak zistíte, že sa váš pomalý hrniec predčasne vypol, jedlo okamžite vyhoďte – nestojí za to riskovať pravdepodobnú otravu jedlom.
Automatické nastavenia
Je to veľmi užitočné, pretože najprv ohreje jedlo na vyššiu teplotu a na zvyšný čas varenia sa prepne na nižšiu teplotu.
Pre starších ľudí
Osoby s pohybovými problémami by mali hľadať hrniec, ktorý nie je príliš veľký a ľahko sa s ním manipuluje – obrovský hrniec môže byť ťažký a nemusí sa zmestiť do malého drezu. Model, ktorý si vyberiete, by mal mať jasne viditeľné pokyny na prednej strane a dobre označené ovládacie prvky, ktoré sa ľahko ovládajú.
Cena
Pomalé variče zvyčajne stoja od 40 do 650 EUR. Môžu stáť viac, ale to závisí najmä od značky a funkcií.