Radíme, ako si vybrať plynový gril v 2024 Prinášame vám test + rady pri kúpe, ako si vybrať plynový gril v 2024
- Ušetríme vám čas, peniaze a starosti s výberom plynového grilu.
- Inšpiráciu čerpáme z recenzií spotrebiteľov. Na základe recenzií používateľov pomáhame vybrať plynový gril na 2024.
- Pomôžeme vám nájsť najlacnejšiu cestu pre vybraný produkt.
Viete, čo je na grilovaní najzaujímavejšie? Spomienky, ktoré zanecháva. Keď sa stretnete na grilovačke, je to vždy viac ako len príjemne strávený čas. Jedinečná atmosféra, ktorá všetkých spája, zároveň dodáva atmosféru tajomstva. Tento spôsob varenia so sebou prináša doslova oceán výhod. Nielenže si vychutnáte chutnejšie jedlo, ale oceníte aj to, že nie je také mastné, a teda podstatne zdravšie. Používanie plynového grilu vám umožní byť flexibilnejší a ušetriť čas, pretože grily sa zahrievajú a chladnú v priebehu niekoľkých sekúnd. Teraz sa pozrime na to, čo by ste mali o týchto zariadeniach vedieť.
Víťazi testu 2024 podľa testu používateľov – Najlepšie plynové grily
Ľudová voľba
CATTARA PARTY POINT
Gril CATTARA PARTY POINT:Skvelý záhradný plynový gril má dva antikorové horáky, ktoré majú piezoelektrické zapaľovanie a plynulú reguláciu plameňa. Gril …
Viac informácií tuCena: 126 €Zlatá stredná cesta
Tepro Keansburg 4 Special Edition, plynový, so štyrmi horákmi, 13.8 kW, 3315
Gril Tepro Keansburg 4 Special Edition, plynový, so štyrmi horákmi, 13.8 kW, 3315:Letná sezóna bez grilovania je pre väčšinu z …
Viac informácií tuCena: 563 €Víťaz testu
G21 Plynový gril Arizona
Gril G21 Plynový gril Arizona:Plynový gril G21 Arizona sa stane dokonalým nástrojom pre každého milovníka grilovania. Nie je to len …
Viac informácií tuCena: 1 237 €Pre náročných
Weber GENESIS SX-435
Gril Weber GENESIS SX-435:Leto bez grilovania si len ťažko dokážeme predstaviť. Pokiaľ sa práve obzeráte po novom pomocníkovi pre túto …
Viac informácií tuCena: 2 395 €Ako fungujú prenosné plynové grily
Grily tohto typu fungujú buď na propán-bután a existujú rôzne typy týchto grilov, ktoré sú bežne dostupné a možno ich zakúpiť online. Jednou zo základných súčastí plynových grilov je regulátor ovládaný ventilom, ktorý prepúšťa plyn do ramien horákov. Tie majú otvory po celom povrchu, aby sa plyn rovnomerne rozvádzal. Uvoľňujúci sa plyn je viditeľný ako žeravý plameň. Na reguláciu prietoku plynu by ste mali používať regulátory, aby sa zabezpečila rovnomernosť počas celého procesu varenia.
Plynový gril je pohodlný, pretože ho môžete rýchlo rozohriať a uhasiť podľa potreby. Nielenže sa veľmi ľahko používa, ale aj výborne čistí, čo je veľmi dôležité, ak organizujete veľkú párty alebo gril často používate. Pri používaní tohto typu paliva nevzniká žiadny odpad ani veľké množstvo dymu, ktorý môže predstavovať riziko pre ľudské zdravie.
Napriek tomu je potrebné plynové grily čistiť, pretože nevyčistené budú pri ďalšom použití produkovať arómu predtým spracovaných potravín a korenín alebo príliš veľa dymu. Výskumníci navrhujú tieto kroky:
- Vyčistite rošty od čiastočiek jedla a tuku a venujte osobitnú pozornosť priestoru nad horákmi.
- Potrite aj boky a poklopy grilu.
- Hoci by ste mali dbať na čistenie týmto spôsobom po každom použití, ak budete čistiť ešte dôkladnejšie a dôslednejšie, váš gril určite vydrží dlhšie. Každých 10 až 12 mesiacov alebo aj častejšie, ak sa gril používa veľmi často, vykonajte hlavné čistenie.
Najprv si nasaďte rukavice, pretože to bude dosť špinavá práca. Potom odpojte gril od napájania. Ak sú horáky upchaté, dôkladne ich vyčistite alebo vymeňte za nové. Potom celý gril utrite mydlovou vodou. Nezabudnite, že pred ďalším použitím by ste mali gril úplne zahriať, aby v ňom nezostali zvyšky mydla.
Najlepšie plynové grily podľa komplexného spotrebiteľského testu 2024
Výhody prenosného plynového grilu
Odborníci z Londýnskej univerzity uvádzajú niekoľko výhod, ktoré tieto zariadenia ponúkajú oproti grilom na drevené uhlie. Tvrdia, že plynové grily sú účinnejšie, bezpečnejšie a pracujú rýchlejšie. Pozrime sa teraz bližšie na výhody týchto grilov.
- Ľahko sa zahrievajú a nastavujú na požadovanú teplotu varenia.
- Teplo sa rozptýli rovnomernejšie a jedlo sa uvarí.
- Tieto grily sa odporúčajú najmä tým, ktorí žijú v malých bytoch a domoch.
- Sú prenosné, takže nebudete mať problém vziať ich so sebou, kamkoľvek budete potrebovať.
- V porovnaní s alternatívami pracujú rýchlejšie a čistejšie.
- Bývajú neoddeliteľnou súčasťou mnohých outdoorových podujatí a prinášajú dokonalý zážitok.
- Výhodou týchto grilov je ich ekologickosť vďaka nižším emisiám uhlíka. Zatiaľ čo uhlíková stopa dreveného uhlia je približne trikrát väčšia, pretože obsahuje všetko, čo sa v ňom nachádza.
- Grilované jedlo je zdravšie ako tradičné vyprážané jedlo, pretože potrebuje menej tuku.
- V neposlednom rade ponúka grilované jedlo jedinečnú a neopakovateľnú chuť.
Napriek všetkým týmto slovám chvály nie sú plynové grily také dokonalé. Odborníci z Princetonského inštitútu naznačujú hlavnú slabinu týchto zariadení, a to, že nedokážu produkovať dostatok tepla. Výrobcovia totiž na základe sťažností niektorých kupujúcich znížili kapacitu plynových grilov z bezpečnostných dôvodov. Keďže sa rošty dostatočne nerozpália, steak alebo hamburger bude hotový skôr, ako sa kôrka stihne upiecť. V súvislosti s tým sú plynové grily ideálne na väčšie kusy mäsa alebo iné potraviny, ktoré sa musia pripravovať pri nižších teplotách a dlhší čas.
najlacnejšie a najlepšie plynové grily
Ako používať plynový gril
Prakticky neexistuje jedlo, ktoré by sa nedalo grilovať. Existujú však určité pravidlá a dva spôsoby prípravy, ktoré by ste mali dodržiavať. A v závislosti od toho, s akým druhom potravín pracujete, by ste mali uprednostniť tzv. priamu alebo nepriamu metódu.
Odborníci z Univerzity v Kentucky upozorňujú, že priama metóda je vhodná vtedy, keď potrebujete grilovať potraviny, napríklad zeleninu. Keďže čas prípravy je krátky, položte ich priamo na gril na stredný oheň. Ak chcete dosiahnuť lepšie výsledky, nechajte gril otvorený.
Mäso a iné väčšie potraviny by sa však mali pripravovať nepriamou metódou. Bude to však trvať dlhšie ako pri zelenine, pretože teplota by mala byť v tomto prípade nižšia. Steak položte na gril nad horúci zdroj tepla a prikryte ho. Majte na pamäti, že všetko sa musí grilovať na otvorenom mieste, kde sú okná alebo iné možnosti vetrania.
Na čo by ste sa mali zamerať pri kúpe grilu
- Výkon BTU. Ak chcete vedieť, aký výkon má gril, mali by ste sa oboznámiť s výkonom BTU hlavného varného panela (grilovacieho roštu, dosky), čo je hodnota jeho maximálneho výkonu. Čím je vyššia, tým viac tepla produkuje.
- Varný povrch. Veľkosť tejto časti grilu je veľmi dôležitá, pretože ukazuje, koľko jedla možno naraz pripraviť.
- Bočná doska.Umožňuje prípravu príloh. Nielenže dosiahnete plnohodnotné a vyvážené jedlo, ale aj šaláty a zelenina budú mimoriadne chutné.
- Zabudovaná mriežka navarenie jemných pokrmov umožňuje meniť variácie jedál.
- Cena. Aký drahý gril by ste si mali zaobstarať? V prvom rade sa musíte sami rozhodnúť, ako často budete gril používať. Je zrejmé, že nie je potrebné kupovať drahší gril napríklad len na niekoľko sezónnych grilovačiek.
TOP 10 najlepších prenosných plynových grilov
Tento test sa zaoberá 10 najlepšími produktmi v cenovom rozpätí od 400 do 400 EUR. Majú rôzne rýchlosti ohrevu a kapacity, pričom rýchlosť ohrevu sa vyjadruje v BTU a kapacita udáva, koľko jedla budete môcť pripraviť naraz. Máte široký výber dizajnov, od modelov v klasickom štýle až po moderné a farebné vzory. Úroveň pohodlia, ktorú tieto grily ponúkajú, sa tiež líši. Niektoré modely sú k dispozícii so sklopnými nohami alebo stojanom na kolieskach. Ďalšie funkcie sú tiež zaujímavé, ale môžu výrazne ovplyvniť cenu výrobku.
Tipy na bezpečné a zdravé grilovanie
Rozvod tepla je jednou z najdôležitejších častí celého procesu grilovania. V ideálnom prípade sa odporúča stredná úroveň. Existuje však niekoľko trikov, ktoré vám pri grilovaní pomôžu dosiahnuť oveľa lepšie výsledky. Najprv je potrebné na niekoľko minút predhriať gril. Toto je správny spôsob, ako začať grilovať, a hlavne zabráni tomu, aby sa jedlo prilepilo na rošty alebo grilovaciu dosku.
Vysoké teploty sa môžu používať na pečenie mäsa maximálne 15 minút, nie dlhšie. Väčšinu času grilovania by ste mali používať strednú teplotu. Počas procesu sa tiež snažte nezdvíhať veko, hoci je to často veľmi lákavé!
Nižšie nájdete tipy na bezpečné a zdravé grilovanie. Na tento účel by ste mali vykonať nasledujúce kroky:
- Nepoužívajte červené mäso, ale radšej si vyberte ryby, kuracie mäso alebo zeleninu.
Potraviny by sa mali marinovať aspoň hodinu a pol a je vhodné ich skladovať v chladničke. - Vyberte si časť povrchu, ktorá je najmenej zahriata.
- Potraviny vložte do fólie.
- Digitálny teplomer vám pomôže skontrolovať úroveň teploty.
Bezpečnostné opatrenia
Napriek všetkým bezpečnostným opatreniam môže plynový gril stále predstavovať nebezpečenstvo, ale ide skôr o varovanie. Aby ste sa vyhli akémukoľvek riziku, mali by ste prijať nasledujúce opatrenia.
- Ak gril používate v interiéri alebo v uzavretom priestore, umiestnite ho na miesto, kde voľne prúdi vzduch. Najlepšie je umiestniť gril v blízkosti okien.
- Zariadenie umiestnite mimo dosahu horľavých materiálov a suchého lístia a konárov.
- Gril nepoužívajte za nepriaznivých poveternostných podmienok.
- Majte po ruke hasiaci prístroj.
- Nenechávajte deti v blízkosti bez dozoru.
- Pri zapálení spotrebiča nechajte veko otvorené. V opačnom prípade sa vo vnútri nahromadí plyn, čo môže viesť k výbuchu.